Ketojenik diyet son yılların popüler beslenme biçimlerinden biridir. Bu diyette düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir beslenme programı uygulanmaktadır. Bu beslenme programı kilo vermek için kullanabileceğiniz en iyi yöntemlerden biridir.

Peki, ketojenik diyet uzun süreli olarak yapılabilir mi? Ketojenik diyette nelere dikkat etmeniz lazım? Vücut ketozis evresine ne kadar zamanda girer? Ketojenik diyete ilişkin tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Nasıl Çalışır?

Yüksek yağ ve orta seviyede protein alımının yanı sıra asgari seviyelerde olacak şekilde az karbonhidrat alımı içeren katojenik diyet, son yılların en popüler beslenme şekillerinden biridir. Keto diyeti olarak da bilinen ketojenik beslenme planı, insan sağlığı açısından birçok faydayı da beraberinde getirir.

Ketojenik diyetleri nasıl uygulayabilirim sorusu, insanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Ketojenik diyet ile esas olarak amaçlanan; karbonhidrat tüketimini sınırlamak ve bu sayede vücudun harcadığı enerji kaynağını değiştirmektir. Bu diyette yağ vücudun enerji kaynağıdır. Bu sayede vücut yağ yakmaya alışır. Metabolizma hızı da bu diyetle yüksek hızlara çıkarılabilmektedir.

Normal şartlarda vücudun enerji kaynağı karbonhidratlardır. Ketojenik beslenme şeklinde ise karbonhidrat alımı çok sınırlı olduğu için yağ rezervleri tüketilmeye başlanır. Yağ depoları bu açıdan çok daha uzun süreler boyunca enerji veren verimli rezervlerdir. Vücut enerji kaynağı olarak bu rezervleri kullandığı için çok daha dinç ve enerjik olursunuz.

Yağ rezervlerinin tüketilmesi ise ketosiz ismi verilen sürece girmenizi sağlar. Bu süreçte, vücutta baştan aşağıya bazı değişiklikler yaşanır. Böylece genel anlamda sağlık durumu iyileşir, beyin hasarlarının önüne geçilir ve metabolizma hızlandırılır. Yağ yakımı arttığı ve metabolizma hızlandığı için kilo verme hızı da buna paralel olarak artış gösterir.

Ketojenik Diyet Ne Kadar Sürmeli?

Ketojenik diyete ilişkin ne kadar sürdürülmesi gerektiğini net olarak ifade etmek mümkün değildir. Bu beslenme planını ne kadar sürdüreceğiniz tamamen kişisel etmenlere bağlıdır ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Farklı vücutlarda ketosize girme süresi farklı zamanlarda gerçekleşecektir.

Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.

Vücudun ketozis evresine girişi; yaş, cinsiyet, beslenme programı, vücut tipi, aktivite seviyeleri ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ketosize daha hızlı bir şekilde girmek için aç karnına egzersiz yapılması, tüketilen karbonhidrat miktarı oranını 20 gramın altında tutmak ve daha fazla su alımı gibi yöntemler kullanılabilir.

Ketoz haline girildiğinde beyin, kalp, karaciğer ve kaslar çok daha yüksek enerji harcar. Böylece vücutta yakılan yağ miktarı da artış gösterir.

Eğer ketojenik diyet uzun süreler boyunca uygulanacaksa, takviyeler ve diyet haplarının kullanılması önerilmektedir. Bu açıdan uzman bir diyetisyene başvurmak, olumlu olacaktır.

Ketojenik Diyette Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ketojenik beslenme programında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri karbonhidrat alımını sınırlandırmaktır. Yüksek karbonhidrat tüketilmesi ketojenik diyeti tamamen bozacaktır.

Bu diyette en önemli konulardan bir diğeri ise lif alımıdır. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminin artırılması bu açıdan önemlidir. Karbonhidrat alımının azalması lif alımını da azaltacaktır. Bu sebeple lif yönünden zengin yeşil sebzelerin tüketilmesi önerilir.

Bunun yanı sıra vitamin ve mineral alımına da özen gösterilmelidir. Bu diyette meyve alımı dahi kısıtlandığı için, yeşil sebzelerin yanı sıra vitamin ve mineral takviyeleri de kullanılabilir. Düzenli olarak kan tahlili yapılması bu açıdan önemlidir.

Ketojenik diyette dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sıvı ve tuz alımıdır. İdrarın ketosiz evresinden artmasından ötürü sıvı-elektolit kaybı yaşanabilir. Bunu önlemek için sıvı alımına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra kas kasılmalarını engellemek için ise tuz alımını artırmak gerekir.

YUKARI ÇIK